Havsvandraren, Texter

Santuario di Nostra Signora di Bonaria

 

Svetten bryter fram i min panna och jag andas tungt. Dom 92 trappstegen uppför berget får min kropp att reagera. Trappan är byggd av uråldriga stenar.och stiger brant upp för den grönklädda kullen. Den friska luften som möter mig på toppen är sval och fylld av historia.

När Aragonien erövrade Cagliari från Pisanerna 1324, anlade de sitt högkvarter här på toppen av kullen som överser staden. Föga anade de väl då att denna kulles namn skulle kittla människors fantasi i århundraden och ge 12,8 miljoner människor vid Rio de la Plata sin identitet. Kullen var känd för dem som Buen Ayre eller Bonaria på det lokala språket,
Namnet berättar om den rena klara luften som mötte erövrarna när dom kom till kullens topp efter vandringen genom den rökfyllda staden.På toppen av kullen byggdes senare en kyrka. Längst in i det svala mörkret, i denna helgedom, förvaras en staty som skulle bli en del av framtiden.

Enligt sägnen så rasade en våldsam storm över Medelhavet den 25 mars 1370.Ett fartyg som avgick från Katalonien fångades i stormen och det rytande piskande havet tvingade sjömännen att kasta sin last överbord i hopp om att detta skulle rädda dem. Kort efter att detta var gjort så bedarrade stormen och manskapet överlevde.

Den last som vid detta tillfälle hamnade i havet innehöll bland annat en stor tung kista av trä som senare flöt i land på en strand på Sardinien utanför Cagliari.
Lådan som havet förde med sig väckte stor förundran när dess innehåll blev känt. En staty i trä av jungfru Maria.

Denna staty fick en hedersplats i kyrkan och kom att bli ett föremål för tillbedjan bland många av Medelhavets sjöman, speciellt spanjorer.
Här kunde man be om ett lugnt hav med varsamma vindar.
En del av dessa havets män bad Maria på berget Bonaria om Fair winds och fick det.
Äventyrarna, erövrarna, dom Spanska Conquistadorerna, ledda av Pedro de Mendoza , tog sig  över det stora havet till Argentina. Där anlade de en stad som fick namn efter denna kulle i Cagliari.Jag drar ett djupt andetag och spanar ut över havet nedanför. Havet som tog mig hit. Samma hav som tog Spanjorerna till Sydamerika. Insikten gör mig nästan lite rörd.

Dom kallade den  Buenos Aires

You Might Also Like