Krumelurer

Anledningen

Hur gör du? Hur förhåller du dig till dom bilder du tar och hur väljer du ut vilka som du ska jobba vidare med? Varför gör du det du gör. Just anledning till är intressant. Anledningen till att man gör saker. Om man kan få detta att hänga ihop så ökar chanserna dramatiskt till att det ska kännas meningsfullt i längden.

Han som bor uppe på berget, och en del menar numera att  han bor i ett torn på berget då han allt mer väljer att främja sig från världen runt honom och att det ibland kan uppfattas som rent och skärt koketteri när han vältrar sig i sin egen självkritik, hans anledning till är,  bland annat, att göra riktigt bra bilder. Vad som är bra eller dåligt är väl ungefär lika enkelt att bestämma som i en omröstning i melodifestivalen men han menar att det är helt centralt att han själv tycker det han gör är bra. Han vill på riktigt inte bli varken känd eller berömd, han vill bara att det han gör ska vara bra bilder. En kamrat på andra sidan sjön menar att man ska släppa den aspekten och bara rafsa ihop någonting, att få det gjort är viktigare än att det blir bra. . Hellre trettio böcker än tre bra. Polaren upp längs den västra kusten är nog med enig med han på berget då han menar att världen är till bredden fylld med skit och att det inte finns någon anledning att fylla på med mer. Om boken, bilden eller låten inte är bra så lägg ner.

Men

I detta resonemang så kan det dölja sig en svart sanning. Ett mörker större än det i S5 0014+81 i solsystemet kvasaren. Tänk om allt bottnar i dåligt självförtroende. Tänk om hela grunden för resonemanget är att skräcken för att misslyckas är så stor att man väljer att avstå för att skydda sig. Fundamentet kan mycket väl vara att det man är och gör inte riktigt håller måttet i alla fall och då är det bättre att sitta still i båten och slippa skammen. Det finns givetvis en del av detta i allt görande och vi är olika benägna att se oss själva i ett sammanhang. Den som vill vara bäst i kvarteret har det lättar än den som vill vara bäst på hela Instagram. Relativiteten styr känslan av  att ha lyckats med det man gör eller inte. Just i detta så finns nog en stor anledning till att om saker blir gjort eller inte. Hur man ser på det man gör i relation till vad andra gör. Även om man inte vill ha kritiken och uppskattningen från andra så måste det vara svårt att släppa jämförelsen när man bestämmer sig för om det man själv gör är bra eller dåligt. En gnetig svartvit kopist i en källare i Skövde tycker att det han gör är  fetbra  fram till den dagen när han missar bussen, och för att slippa bli blöt i regnet, smiter in på biblioteket där det för stunden hänger en utställning med Ansel Adams. Då faller bilan. Då hamnar förstoringsapparaten på Blocket.

Så, hur ser du på detta. Vad tar just dig ut med kameran när det börjar att ta emot efter att den första euforin, av att  kunna ta en skarp bild som föreställer ett cykelställ, har lagt sig. Hur orkar du ur sängen när ljuset är som bäst?

Om du frågar han i tornet upp på berget så är just dom här frågorna centrala. I hans lite manodepressiva liv så tål inte svackorna mediåkra cykelställ i motljus, och ingen skugga på just cykelställ, ett bra i motljus kan vara en sensation om det görs rätt, för då lägger han av. Igen. Strax innan jul så hittade tornmannen äntligen en liten nyckel som kan göra skapelseplågan lite lindrigare. Om man skruvar ner volymen lite så funkar det bättre. En vanlig enkel man som gör så gott han kan har lättare för att ta dom små guppen på vägen än den store svulstiga egocentrikern som tror sig äga världen. Små kastruller skramlar mindre.

För någon dag sedan så hittade han en till nyckel när han trampade runt på tuben till morgonkaffet. Detta skulle kunna vara ännu en förmildrare. Fotografen Nobuyuki Kobayashi. Han som gör Platinum-Palladiumkopior på Japanskt handgjort Washipapper som ska vara hållbara i över tusen år. Hans bilder är i egentlig mening inte revolutionerande alls, men anledningen till  och sättet som han gör dom på är.

Nu är vi äntligen där alltså. Anledningen till att man gör något betyder i slutändan allt. Om din önskan bara är att göra något som i processen och slutresultatet är högkvalitativt så kommer du att se lite annorlunda på det hela. Då är motivet inte avgörande på samma sätt,  den färdiga produkten avgör om du är nöjd eller inte.

Om sedan gudarna också blir nöjda då är lyckan fullständig.

 

 

You Might Also Like