Krumelurer

Varför

 

Just frågan varför drabbar mig allt oftare

Måntro är det ett av livets små finurligheter att detta spörsmål så frekvent kommer upphoppandes på livets höst. Kan tanken vara att de gamla ska ge plats åt dom unga genom att i allt högra grad tappa motivationen och kliva av.

Efter mitt uppbrott från flygeriet så arbetade jag som kommersiell fotograf i åtta år. Det gick som tåget. Det var hockey, mord och kvalitetsmöbler. Mitt liv var fulltecknat och jag arbetade sju dagar i veckan från arla morgon till sena kväll. Och tyckte det var skitkul. Att packa tunga ryggor med utrustning, att sitta i många timmar och färdigställa bilder på datorn, att hungra, frysa och törsta tog aldrig udden av det. Jag älskade nästan varje dag av mitt lilla fotoliv. Då var det aldrig några problem med att komma ur sängen och ge sig ut för att få bilder. Det fanns ju en kund i den andra ändan. Ett uppdrag som skulle slutföras. I allt detta så fanns frågan varför besvarad. Jag vek inte ner mig en endaste dag. Alla bilder som beställdes av Fotograf Halvars levererades på bästa sätt. Alltid.

Men nu.

Varje gång jag ens tänker tanken så kommer frågan som ett brev på posten

Varför?

Vad ska jag ha bilderna till? Vad är meningen?

Tydligen så är detta väldigt centrala frågor för mig eftersom om dom förblir obesvarade så sätter dom stopp för hela processen. Visst det kan vara kul att gå ut och knäppa lite men i slutändan känns det hela totalt meningslöst och när det är dax att tömma minneskortet så falnar den lilla glöd som eventuellt fanns. Varför? Vad ska jag ha bilderna till?

Den här tankesnurran har jag mött tidigare. Det var alltid just kommersiella fotografer som upplevde detta hinder. Utan kund och uppdrag, ingen motivation. I mitt fall var det aldrig pengarna som drog då detta aldrig skulle få mig ur sängen. Pengar är totalt ointressant i mitt liv. Det var nog mera tanken på att något viktigt måste göras. Det finns ett mål där framme som inte kan nås utan dessa bilder.

Så hur gör man?

Och varför?

 

You Might Also Like