Photographers 1

Micke Berg

 

Dagens fotograf är Peter Mickhael  Berg

Mera känd som Micke Berg

En underfundig Norrlänning som har tillbringat merparten av sitt liv i Stockholm och därför nog numera får kategoriseras som en Söderkis.

Född 1949 och därmed också en klassisk gubbe med allt vad det innebär.

Jag köpte en bok av honom för länge sedan, på inrådan av en vän. Av någon anledning så hamnade den i bokhyllan relativt oläst. Som så mycket annat så har allt sin tid

Under flyttandet så kom den fram igen.

Den förstummade. Texterna talade verkligen direkt till mig.

white-line-100

micke5

white-line-100

”Jag är på väg mot havet. Jag kan se det stora blå. Jag vill ha heta dagar och mörka nätter. En gång i tiden försökte jag finna ett hem i Spanien, men jag var för ung och omogen.

Nu, tjugofem år senare , försöker jag återigen att finna ett hem utomlands. Några kvinnor har passerat genom mitt hjärta, tagit och gett, och lärt mig att livet aldrig blir vad man trodde det skulle bli.

Det är kanske därför som tårarna rinner när jag kör ner mot havet. Den fruktansvärda och överväldigande insikten om att man alltid är ensam

Och ändå – all denna längtan efter kärlek och gemenskap”

white-line-100

KAP9 Baskier 44_48281

 

Jag hittade hans blogg på nätet .Det var en sådan där klassisk sommarlovsbokvecka. Om ni minns. När man hittade något i textform som formligen slukade en. Man stannade i soffan och bara läste. Från pärm till pärm.

Han har ett sätt att berätta om livet som gör mig sugen på att leva

Fotografiskt så är han old school. Han stammar från Christer Strömholm. Han var en av de lovande som hängde runt Christer när det begav sig. Det är klassiskt svartvita triexare. Rakt igenom. Micke har en politisk sida som märks tydligt i hans bilder. Vi får följa med honom på hans resa genom 60- och 70 tals Sverige. Det är husockupationer och kollektiv för hela slanten. En vänsterradikal kulturarbetare.

Eller?

Det fina med Herr Berg är att det inte går att förklara honom så enkelt. Han har en räv bakom örat. Eller snarare en bakom varje öra. Precis som undertecknad så är han en fri man. Han kan inte förklaras i några få ord. Han låter sig inte placeras i boxar med etiketter. Han tänker.

Dom är inte så många, men dom finns. Människor som jag har tagit till mitt hjärta. Han kan verkligen reta gallfeber på mig med sina svepande sanningar men han kan också göra mig varm i hjärtat med sin humana livssyn.

Jag erkänner, jag älskar verkligen Micke Berg. Och allt han står för.

white-line-100


 

Sist jag såg honom var på en work shop i Grekland. Efter det så har jag inte hängt så mycket på sociala medier så det var dax att att ta kontakt och kolla upp vad som som händer och sker:

Hej Micke Berg.
Hur står det till?
Vad gör du nuförtiden?

Jag mår bra och jag delar min tillvaro mellan Stockholm, ca fem månader, Naxos fem, sex månader och i snön nån månad och lite andra resor emellan.


Fotograferar du något eller är det texter som gäller?

Jo, jag fotograferar hela tiden o släpper snart en ny blogg, och sedan kommer det en bildbok på det och sedan skriver jag på nåt som kommer framöver. Idag är texten och bilden lika viktig för mig. Jag skulle gärna återgå till att jobba som tex Matt Black men det finns inga sådan forum i Sverige för bilder och därför försöker jag arbeta med något som är novelistiskt och poetiskt på samma gång. Dessutom fyller jag ju strax sjuttio och orkar kanske inte resa omkring hela tiden för att fotografera

Du verkar lägga mycket krut på att hålla work shops. Om du får välja två råd till blivande fotografer, som du gärna delar med dig av när du work shoppar. Vad skulle det vara?

Jag gör workshops för jag har ingen pension och måste överleva och ofta är det roligt också även om vissa workshopelever inte fattar att workshopen bara är en bit på resan till sitt personliga språk.  Man måste hålla på och publicera sig och verkligen studera vad man gör,… så om jag skulle ge några råd, så är det att jobba på, söka sin egen tråd, dvs det man tycker är intressant och förstå att du aldrig kommer att tjäna några pengar på det hela, utan allt måste handla om att du verkligen vill det här, före allt annat i livet.

 

Jag har förstått att du är fullständigt ointresserad av teknik, men likväl. Vad fotograferar du med?

Jag plåtar 90 procent med Iphone och resten med Fujufilm 100s och Ricoh gr

 

Eftersom du är en skön gubbe så tycker jag vi avslutar med några visdomsord vad gäller livet i stort. Vad ska man tänka på enligt Micke Berg?

Vad det gäller att arbeta så handlar allt i mitt liv om att arbeta, fast på mitt sätt o med det jag tycker är viktigt. Jag har aldrig haft ett fast jobb o det har kostat på många ggr men jag valde att leva på mina egna projekt o märkligt nog så har det fungerat även om det har varit mycket billig gröt i perioder
Hittills har jag gjort ungefär 100 utställningar och 40 böcker och det blir säkert några till.
Ja, livet i stort så tror jag på att vara vänlig och på att försök vara ödmjuk men också göra så gott man kan hela tiden. Försöka först och gnälla sedan, om man säger så.

micke3

white-line-100

Vi tackar Herr Berg och önskar honom lycka till med sitt nya liv i den Grekiska värmen.

Samtidigt så lovar vi alla att följa hans exempel och vårda en gammal sanning

Den att det är varje människas förbannade skyldighet att vara unik.

 

I gryningen får dårarna ro

Böcker

 

You Might Also Like

  • micke p says: 2 October, 2016 at 13:20

    bra skrivet om en jävligt bra fotograf och sanningssägare. när man pratar med micke måste man komma ihåg att tänka själv också, inte lämna allt till honom. du kan alltid lita på det han säger, även om en av hans sanningar är att en bra historia inte behöver vara sann. men när han gillar en bild säger han det, likadant med motsatsen. kan man inte ta det ska man inte snacka bilder med honom.